Teknoloji

Antarktika buzla kaplı olmasaydı nasıl görünürdü? Bilim adamları cevap verdi

Antarktika kıtasının yaklaşık yüzde 98’i buzla kaplıdır ve kara kütlesinin büyük bir kısmı bu buzun altındadır. Ancak bazı inanılmaz görüntüleme teknikleri sayesinde, Antarktika kıtasının buz olmadan nasıl görüneceğine dair daha derin bir anlayış kazanmak mümkün.

yatak haritası2Proje adı verilen proje, 2013 yılında NASA ve İngiliz Antarktika Araştırması tarafından uydulardan, uçaklardan ve yüzey tabanlı araştırmalardan elde edilen yüzey yüksekliği, buz kalınlığı ve ana kaya topografyası hakkında zengin veriler kullanılarak oluşturuldu.

Haritanın gösterdiği gibi, Antarktika buz tabakasının altında sıradağlar, geçitler ve pürüzlü alanlarla kaplı engebeli bir arazi bulunur. Çekici bir biçimde, Victoria Land’deki Byrd Buzulu’nun altındaYatağın deniz seviyesinde bulunan kısmı deniz seviyesinin 2.870 metre altındadır, bu da Dünya’nın kıtasal levhalarının herhangi birinin en alçak noktası olduğu anlamına gelir.

İngiliz Antarktika Araştırmasından Peter Fretwell2013 yılında yaptığı bir açıklamada, “ Bedmap, Antarktika’nın buz tabakalarının altındaki ana kayayı benzeri görülmemiş ayrıntılarla gösterir. Daha önce topografyaya ilişkin bölgesel bir genel bakışa sahip değildik, ancak bu yeni harita çok daha yüksek çözünürlükte arazinin kendisini, vadiler, çukurlar ve derin geçitlerle bölünmüş dağlar, tepeler ve inişli çıkışlı düzlüklerden oluşan karmaşık bir manzara olarak gösteriyor.” söz konusu.

Buza nüfuz ederek buz kalınlığını ve buzul altı topografyasını belirleyebilir. Çok Kanallı Uyumlu Radar Derinlik SireniCihaz olarak adlandırılan cihaz, bu verileri toplamak için kullanılan değerli araçlardan biriydi.

Bu buzul altı dünyasının durumunu belirlemek, iklim değişikliği nedeniyle yükselen okyanuslar ve hava sıcaklıkları karşısında buzun dağılmasını nasıl etkilediğini ve nasıl eriyeceğini anlamak açısından paha biçilmezdir. NASA’nın Greenbelt’teki Goddard Uzay Uçuş Merkezindeki buz tabakası bilimcisi Sophie Nowicki, yaptığı açıklamada, “ Buz tabakaları kar nedeniyle büyür ve bir tabağa dökülen bal gibi dışarı doğru yayılır ve kendi ağırlıkları nedeniyle incelir.der ve devam eder: “ Yatağın şekli en önemli bilinmeyendir ve buzun nasıl akabileceğini etkiler. Tabağınızı tutma şeklinizi değiştirerek balın tabağınıza nasıl yayılacağını etkileyebilirsiniz.

Bedmap2 verileri, Antarktika’nın 27 milyon kilometreküp donmuş su içerdiğini ve bunun da erimesi durumunda deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre yükselmesine neden olacağını gösteriyor.

Mevcut iklim tahminleri Antarktika buz tabakasının tamamen eriyeceğine işaret etmese de, şok edici bir hızla yavaş yavaş eridiği açıkça görülüyor. Son tahminler, Antarktika ve Grönland’daki buz tabakalarının erimesi sonucunda dünya okyanuslarının artık her yıl 4 milimetre yükseldiğini gösteriyor. Bunun, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC) ortaya atılan “en kötü durum senaryosu” ile neredeyse birebir aynı olduğuna inanılıyor.

Buz kalınlığını ve Antarktika’nın altındaki dünyayı daha iyi anlamak için bilim adamları şimdi Bedmap3’ü geliştiriyorlar.

kozanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu