ASO Başkanı Ardıç: Deprem bölgesindeki sanayicilerimizin personel ihtiyacını karşılayacağız
Ankara Sanayi Odası ‘Oda Meclisi 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet’ Şubat ayı toplantısı ASO’da gerçekleştirildi.
ASO Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, depremin ardından bölgede meydana gelen hasarın hem kişisel hem de toplumsal travmalara yol açtığını söyledi. Afet bölgelerine halktan insan gücü ve yardım akışının olduğunu belirten Ardıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyanın birçok ülkesinden ülkemize yardım ve destekler ulaştı. Soğuk kışta afetin boyutları yüreğimizi yakarken, yardımlaşma ve dayanışmanın büyüklüğü manevi gayretimizi ve daha fazlasını yapma gayretimizi pekiştirdi. Bizler Ankara Sanayi Odası olarak tüm üyelerimiz ve meslek heyetlerimizle birlikte çalışarak afetten etkilenen vatandaşlarımıza bir nebze de olsa derman olmak adına afetten zarar gören vatandaşlarımızın yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bu güçlü süreçte deprem. Ankara Sanayi Odası olarak hızlı bir şekilde harekete geçtik ve Odamız bünyesinde bulunan 40 meslek komitesi liderimizin uyumu ile deprem bölgesinde belirlenecek bir alanda ‘Konteyner Yaşam Merkezi’ kurmak için hızla çalışmalarımıza başladık. Deprem bölgesinde havanın olumsuz olması nedeniyle geceyi dışarıda geçirmek zorlaşınca ASO olarak tam donanımlı bir yaşam merkezi kurmak için kampanya başlattık. Bu vesileyle her birinize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum ve hepinizle gurur duyuyorum.”
“Depremin ekonomik etkilerini de olumsuz yaşayacağız”
ASO Lideri Ardıç, deprem nedeniyle bölgedeki makro dengelerin önemli ölçüde etkileneceğini belirterek, “Bu tür olumsuz arz yönlü şokların en değerli sonuçları, başta üretimdeki düşüş ve enflasyonla yaşanan sakinliktir. . Geniş bir coğrafyaya yayılan depremin sosyolojik etkilerinin yanı sıra ekonomik etkilerini de olumsuz olarak yaşayacağız. Açıklanan resmi bilgilere göre depremden etkilenen 10 ilde 13 milyonu aşkın kişi yaşıyor ve bu sayı Türkiye toplam nüfusunun yüzde 15,7’sini oluşturuyor. 10 ilden oluşan bölge, Türkiye’nin toplam gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 10,1’ini oluştururken, bu 10 ilden 1,15 puanlık ekonomik büyüme geliyor. Bölge, ihracatımızın yüzde 8,5’ini gerçekleştiriyor. Tarımsal katma değerin yaklaşık %14,5’i bu bölgeden gelmektedir. İmalat sanayi üretiminin yüzde 11,3’ünü oluşturan bölge, dokuma ve metal kesimleriyle öne çıkıyor. İlk tahminler, depremin ülkemizin toplam gayri safi yurtiçi hasılasında yüzde 2’ye varan bir kayba neden olduğuna işaret ediyor. Bir başka çalışmada ise meydana gelen maddi hasarın 84 milyar dolar düzeyinde olabileceği belirtiliyor. Tespit edilen hasarın büyüklüğüne paralel olarak büyüme tahminleri de sarsıntı sonrası aşağı yönlü revize ediliyor” dedi.
“Deprem bölgesindeki sanayicilerimizin personel ihtiyacını karşılamayı düşünüyoruz”
Kahramanmaraş depreminden sonra ülkenin geleceği, halkın refahı ve rahatlığı için çok acil ve öncelikli sorunların bulunduğunu vurgulayan Başkan Ardıç, “Bunlardan ilki deprem ve diğer doğal ortamlara yönelik hızlı araştırma ve hazırlıklar. gelecekte olacak afetler. Sarsıntı kuşağında olan bir ülke olarak sarsıntı yaşamamız kaçınılmazdır ancak can kaybı ve hasarın önlenmesi ve en aza indirilmesi mümkündür. Deprem sonrası toparlanma sürecinde, hızlı bölgesel kalkınmanın sağlanabilmesi için depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren reel sektör şirketlerine özel, kolaylaştırıcı ve destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesinin önemini de vurgulamak isterim. Bir diğer konu da deprem felaketi sonrasında çalışanların değerli bir kısmının barınma sorunu nedeniyle deprem bölgesinin dışına taşınmasıdır. Afet bölgesindeki sanayicilerimizin üretime devam edebilmesi ülkemiz için çok değerli. Birçok firma ya iş gücü yetersizliğinden fabrikalarını kapattı ya da çok düşük kapasitelerle üretime devam ediyor. Bu prestij ile bölgenin konut sorununun hızla çözülmesi gerekmektedir. Bölgenin işgücü talebini karşılamak için hükümetimiz tarafından takviye mekanizmaları devreye sokulmalıdır. Bu açıdan Ankaralı sanayiciler olarak kesintili, daha çok göç dediğimiz bir kampanya başlatmayı, sanayicilerimizin deprem bölgesindeki personel ihtiyacını kesintili dönemle karşılamayı düşünüyoruz.”